ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αυτη η αναρτηση απευθυνεται σε ολους τους αναγνωστες αλλα λιγο παραπανω σε ψαγμενους λατρεις της γαστρονομιας και γευσυγνωσιας , ισως σε τυπους που εχουν πρωταιρεοτητα τη γευση . Υπαρχουν δυο (2) τοποθετησεις η πρωτη ειναι τρωω για να ταξιδευω , η δευτερη ταξιδευω για να τρωω , Στους οπαδους της δευτερης αποψης απευθυνομαι και λεω ειμαι ενας απο εσας . Οταν σχεδιαζω ενα ταξιδι πρωτα ενημερωνομαι για την γαστρονομια της περιοχης που θα επισκεφθω , για την κουζινα , για τις γευσεις και που θα τα βρω ολα αυτα . Ειλικρινα δεν ειμαι ουτε γαστριμαργος ουτε πεινασμενος ειμαι ομως καλοφαγας ( με το συμπαθιο ) . Ετσι ξεκινησα να πορευομαι σε αυτη τη ζωη και ετσι θα συνεχισω αν το θελει ο Θεος . Αυτο με ευχαριστει . Φυσικα μιλω για ταξιδια τουρισμου και διασκεδασεις και λιγοτερο για επαγγελματικα .
Ο γαστρονομικος τουρισμος αποκτα καθημερινα και περισσοτερους οπαδους ( θυμαμαι παλια ειμασταν λιγοι και μας κοροιδευαν φιλοι και γνωστοι .... χα χα ) Η γαστρονομια ενος τοπου αποτελει αποτελει μερος της ιστοριας του πολιτισμου και του περιβαλλοντος αυτου του τοπου . Εδω λοιπον θα δωσω σημερα μερικα tips ( συμβουλες ) που προερχονται απο την εμπειρια μου σε αυτο το κομματι , σωστα η λαθος , δεν εχει και πολλη σημασια . Οποιος θελει τα ακολουθει οποιος θελει τραβαει το δικο του δρομο Οι γαστρονομικοι ταξιδευτες χωριζοντε σε τρις (3) κατηγοριες αρχαριοι , προχωρημενοι και εξειδικευμενοι
ΑΡΧΑΡΙΟΙ
Ξεκινηστε απο την πατριδα μας την Ελλαδα ( για μενα ειμαστε μια elite χωρα στις γευσεις και στις πρωτες υλες ) Η Κρητη , η Σαντορινη , η Ναξος , η Θεσσαλονικη , τα Ιονια νησια κ.α αποτελουν τρομερους γαστρονομικους προορισμους , διαβαστε , μυηθειτε στις γευσεις καθε περιοχης επισκεφθειτε ταβερνακια , ψαχτειτε γενικα . Η γευση ειναι αρκετα υποκειμενικη π.χ για μενα η σελιανη φετα Κρητης ειναι η καλυτερη για καποιον αλλο το σταθωρη Χαλκιδικης η ισως η βαρελισια φετα καποιας ορεινης περιοχης της Ηπειρου η της Στερεας Ελλαδας , Το θεμα δεν ειναι ποια ειναι η καλυτερη αλλα ποσες φετες εχεις δοκιμασει, που τις εχεις δοκιμασει και με τι συνδιαζοντε η καθε μια
ΑΡΧΑΡΙΟΙ-ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ
Υπαρχουν δυο χωρες που αποτελουν την εισοδο στο πρωτο σταδιο των προχωρημενων ειναι η Τουρκια (ανατολιτικες γευσεις ) και η Ιταλια ( μια δικη της κουζινα που πολλοι προσπαΔεν θουν να μιμηθουν στον πλανητη ) και βεβαια λεω και πρωτο σταδιο γιατι ειναι γειτονες χωρες ευκολα προσβασιμες και οικονομικες . Δεν γινεται ταξιδι στην Κωνσταντινουπολη και ν πας σε ιταλικο η σε μπεργκεραδικο . Οπως δε γινεται να γυρισεις απο ταξιδι εκει και να μην εχεις δοκιμασει κεμπαπ . κιουνεφε , μπακλαβα η ντολμαδες . Δεν μπορει να μου ερθεις απο την Προυσα και να μου πεις δεν εφαγα Iskender ( αρα δεν πηγες στην Προυσα ...χα χα ) Δεν γινεται ναρθεις απο τη Ναπολη χωρις να εχεις δοκιμασει πιτσα μαργαριτα η να μου πεις εφαγα σε κεμπαπτσιδικο στη Ρωμη
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ
Επισκεψεις που επιβαλλοντε για να μπεις στο σταδιο των προχωρημενων ειναι σιγουρα η χωρα των Βασκων ( και γενικα Ισπανια ) και η Γαλλικη κουζινα γενικα . Στη συνεχεια οταν φθα νουμε να μιλαμε για πολυ προχωρημενους η εξειδικευμενους , μιλαμε για παρα πλλα ταξιδια , πολλες δοκιμες γευσεων . Μιλαμε για εμπειρια που χρειαζεται πολυ χρονο για να αποκτηθει , μιλαμε για ψαξιμο , για παραστασεις . Αλλωστε δεν θεωρω την αφεντια μου εξειδικευμενο , το ομολογω παρα ταταξιδια και το ψαξιμο . Θελω δουλεια ακομα και το προσπαθω
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κλεινωντας θα μου πει καποιος ...καλα μας τα λες αλλα αμα δεν εχεις κεφαλαιο να τα υποστηριξεις ολα αυτα τα ταξιδια και τις εμπειριες ? και απαντω ναι εχεις δικιο . Και εγω δεν πηγα στην Ινδια αλλα εφαγα σε 2-3 ιδικα εστιατορια ( για την αποψη και την εμπειρια ) και εγω δεν πηγα στην Κινα αλλα εφαγα καποιες φορες σε κινεζικο . Εννοειτε οτι χρειαζεται το κεφαλαιο αλλωστε ο γαστρονομικος τουρισμος μονο οικονομικος δεν ειναι . Παν απο ολα χρειαζεται , μερακι αγαπη για τη γευση και λιγο τρελλα
Αυτα για σημερα . Καλες Γευσιγνωσιες
.jpeg)



Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου