ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Η Σαρακοστη ειναι μια χρονικη περιοδος 40 ημερων νηστειας ( παντα ειναι λιγο περισσοτερο απο 40 ) για τους Ορθοδοξους Χριστιανους πριν το Πασχα . Συμφωνα με το Χριστιανικο νομο απαγορευεται το κρεας, το ψαρι ( εκτος μαλακιων και οστρακων) , τα αυγα τα γαλακτoκομικα . Το λαδι και το κρασι επιτρεπωντε μονο τα Σαββατοκυριακα . Ο σκοπος της νηστειας ειναι να προετοιμασει τους πιστους για να εισελθουν στα Παθη και την Ανασταση του Χριστου .
Κατα την διαρκεια της Σαρακοστης την τιμητικη τους εχουν τα οσπρια , τα ζυμαρικα , τα καλαμαρακια , το χταποδι , οι σουπιες , οι γαριδες , οι ελιες , τα λαχανικα ,οι σαλατες , τα τουρσια , ο ταραμας ,η φαβα κ.α . Η μαγειρικη με πρωταγωνιστη το ταχινι ( ομολογω πως εχω γευθει πιατα νηστειας στο Αγιον Ορος συναρπαστικα )
Βλεπωντας την Σαρακοστη απο διατροφικη σκοπια , παρατηρουμε οτι μας προσφερει τροφιμα υψηλης διατροφικης αξιας , ειναι βεβαια σημαντικο ο τροπος και η πσοτητα για να μιλαμε για το top τη υγιεινης διατροφης . Τελος θα σημειωσω οτι περα απο την θρησκευτικη διασταση , η νηστεια εχει μεγαλη θρεπτικη επιδραση και στο σωμα και στο πνευμα . Ειναι μια προσκαιρη αποτοξινωση . Αλλα και μια ευκαιρια για νεες γευσιγνωσιες . Με μερακι και αγαπη γινοντε οι καλυτερες νηστισιμες συνταγες !
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου