ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ-ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ-ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ

 Σημερα η αναρτηση εχει να κανει με ενα ξεχωριστο ειδος αλλαντικων , θα χρησιμοποιησω την λεξη ανατολιτικα-καραμανλιδικια , η οποια χωρις να ειναι δοκιμη εκφραζει την πραγματικοτητα . Θα μιλησω για τον παστουρμα ( θεωρω τον βασιλια των αλλαντικων) το σουτζουκι και τον καβουρμα .

Ειναι γνωστο τοις πασι οτι η συγκεκριμενη κατηγορια εχει προελευση απο την κεντρο-δυτικη Ασια    ( Αρμενια, Ποντο , Καππαδοκια κ.α) παροτι καποιοι ιστορικοι παρουσιαζουν μια τεκμηριωμενη αποψη οτι προερχονται απο την αρχαια Ελλαδα και μεσω των βυζαντινων εφτασαν σε εκεινα τα μερη .

Ειτε ετσι ειτε αλλιως οι γευσεις του παστουρμα των σουτζουκιων και του καβουρμα εχουν πρωταγωνιστικο ρολο στην στοματικη κοιλοτητα και θεωρουνται πρωτης ταξεως μεζεδες για τις συναξεις των απανταχου ...μερακληδων 



Ο παστουρμας γινεται απο κρεας μοσχαρι ( υπαρχει και απο αρνι ,καμηλα , χοιρινο η βουβαλισιο ) καλυπτεται εξωτερικα απο μια κοκκινωπη αλοιφη το λεγομενο τσιμενι  που γινεται απο κυμινο , σκορδο , παπρικα και τηντιλιδα ( μοσχοσιταρο) . Ο καλυτερος θεωρειται  αυτος της καμηλας ( αυτος ειναι και ο σπανιωτερος) 




Τα σουτζουκια γινοντε συνηθως απο βοδινο κρεας , αρωματισμενα βοτανα και καυτερη πιπερια . Κυκλοφορουν σε διαφορους τυπους ( πεταλο , Καισαρειας , Αδανων , παρμακ , πολιτικο κ.α ) 



Ο καβουρμας ειναι κατι μεταξυ μαγειρεμενου κρεατος και αλλαντικου . Κυκλοφορει απο απαχο βοδινο κρεας η αρνησιο κρεας με λιπος η αναμεικτος με χοιρινο και βοδινο . Τα τελευταια χρονια γινεται και απο βουβαλισιο κρεας απο την Κερκινη .


Σιγουρα αυτα τα τρια προιοντα προυποθετουν.... γερα στομαχια και αντοχη στην οσμη ( μετα την καταναλωση ) αν και τα τελευταια χρονια κυκλοφορει και αοσμος παστουρμας .

Στην χωρα μας ειναι σε κυκλοφορια διαφορα ειδη απο διαφορες εταιρειες παρασκευης . Τρεις απο αυτες που θα τις αναφερω εδω (χωρις καμμια διαθεση διαφημισης ) που εχουν εξαιρετικα τετοια προιοντα και διατηρουν την παραδοση στην παρασκευη τους εχοντας μεγαλη ιστορια στο χωρο ειναι 

       1) MIRAN της οικογενειας Κουρουνλιαν  στον Πειραια                                                                                                  2) SARY της οικογενειας Σαρημπογια  στην Δραμα                                                                                                        3) ABAKIAN της οικογενειας της οικογενειας Αβακιαν στον Πειραια 




Για το τελος αφησα μια μπακαλοταβερνα των Αθηνων που στηριζει πολλες απο τις συνταγες της στα προαναφερομενα εδεσματα ( και μπορεις εκτος απο το να τα γευτεις και να τα αγορασεις )  και το ονομα αυτης ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ενας ναος του παστουρμα ( και εν γενει των αλλαντικων ) . Ενα βυζαντινο παστομαγειριο με πιατα ονειρο που επιβαλλεται να το επισκεφθει ο καθε μερακλης που σεβεται ...την ιδιοτητα του . Παστουρμαδοπιτακια , σαγανακι με σουτζουκι και αυγα      ( πυραυλος), πατατα με καβουρμα (μαγεια) , μαντι, ρεβυθια με παστουρμα κ.α παντα με συνοδεια τσιπουρου η ουζου ( οτι αρεσει στον καθενα) 



ΔιεύθυνσηΣωκράτους 1, Αθήνα 105 52       Τηλέφωνο21 0325 4184


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις