CHEF- ΠΥΛΩΝΕΣ

 Η Ελληνικη γαστρονομια νομιζω οτι ειναι σε ενα συνεχες limit-up και αυτο εχει να κανει σε πολυ μεγαλο βαθμο με τους Ελληνες σεφ φυσικα . Ανθρωποι που δεν γραφουν ιστορια μονο στην Ελλαδα αλλα και σε καθε γαστρονομικη γωνια του πλανητη ανδεικνιωντας την Ελληνικη κουζινα και διαφημιζωντας τις εξαιρετικες πρωτες υλες της πατριδας μας (μελι, λαδι κ.α ) Πολλα τα ονοματα ,πολλες επιτυχιες !   Ποιοι σεφ ομως ηταν οι πυλωνες της Ελληνικης γαστρονομιας ? αυτοι που μπηκαν μπροστα και δημιουργησαν και διδαξαν τις επομενες γενιες και βαλανε γερα θεμελια ?  Για μενα ειναι μια εξαδα που θα τους αναφερω και θεωρω τιμη μου να γραψω κατι για τον καθενα ως ενα ελαχιστο ευχαριστω 





1) ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 

 γεν.1952 ( εχω αφιερωσει αναρτηση στο blog για τον συγκεκριμενο) .  Τον θεωρω Πατριαρχη της Ελληνικης γαστρονομιας .Εχει καταφερει το ΒΑΡΟΥΛΚΟ να ειναι το διαχρονικοτερο εστιατοριο της χωρας ( Αστερι michelin απο το 2002 ) . Λατρεψα την δηλωση του "  Η τροφη του μυαλου με απασχολει περισσοτερο" ( Ασε που γουσταρουμε και οι δυο ... την Βασκικη κουζινα)


2) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ  

Αν ο Λαζαρου ειναι ο Πατριαρχης, ο Μπαξεβανης ειναι ο πρεσβευτης της Ελληνικης κουζινας . Γεν το 1962 ,τελιωσε την Σ.Τ.Ε Αθηνων και αφου περιπλανηθηκε σε βραβευμενα εστιατορια της Ευρωπης (Γερμανια-Γαλλια) βρεθηκε στην Κρητη ανακαλυπτωντας τους θυσαυρους αυτου του ευλογημενου νησιου ( μολοχα,σταμναγκαθι ,τσουκνιδα,ραδικι,κριταμο κ.α ) και τα εκανε πρωταγωνιστες ( μεταξυ μας...καλα εκανε) " Βλεπω την μαγειρικη σαν πινακα ζωγραφικης " αυτο τα λεει ολα 


3) ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ 

Γεν.1963 στην Αμμοχωστο της Κυπρου ,σπουδασε διοικηση επιχειρησεων στην Βοστονη . Μαθητης του Charlie Trotter .Eκπαιδευτηκε διπλα στον Ferran Andrian και στο Mark Menaux . Πολλες βραβευσεις ( 2009 σεφ της χρονιας απο το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ κ.α ) .Δηλωσε καποτε " Το καλο φαγητο δεν ειναι θεμα χρηματων . Μπορει να μην ειχε πριν 30 χρονια καλα εστιατορια στο χωριο μου , αλλα την θεια μου που μαγειρευε καλα την ηξεραν ολοι ."

 

4) ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟY

Γεν 1967 στον Τυρναβο .Αποφοιτησε απο την Σ.Τ.Ε και μαθητευσε διπλα στον Alain Ducasse στο Παρισι . Δουλεψε Παρισι , Μασσαλια , Μονακο , Προβηγκια και στην Ελλαδα στο King George  , Μεγαλη  Βρετανια , INTERCONTINENTAL. Σημερα βρισκεται στο Μακεδονια Παλλας . Η δηλωση του " Στο τσιπουρο βγαζεις τα εσωψυχα σου  . Δεν πινουμε για να μεθυσουμε αλλα για να επικοινωνησουμε " με εκφραζει απολυτα ( σαν να την εκανα εγω...)


5) ΕΚΤΩΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ 

Γεν .1969 στην Κερκυρα .Σπουδασε στην Σ.Τ.Ε της Ελβετιας . Θητευσε διπλα στον πατερα του αλλα και σε αλλους μεγαλους σεφ ( οπως ο Μαρτιν Μπερασατεγκι ). Διατηρει με το εστιατοριο του ETRUSCO αστερι michelin απο το 2015 . Μιλαει 5 γλωσσες και εχει βραβευθει δεκαδες φορες . Μεγαλη πλειοψηφια τον θεωρει τον καλυτερο Ελληνα σεφ      Δυο ατακες του  με συγκλονισαν           " Τελικα ειμαστε ενα ΤΙΠΟΤΕ με ημερομηνια ληξης" και " Μακαρι να μας περισευει φαγητο να δινουμε σε οσους πεινανε " απλα υποκλινομαι 


6) ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ 


Ενας απο τους σημαντικοτερους δημιουργους σεφ .Σαντορινιος γεννημενος στην Αθηνα . θεωρησε και ανεδειξε κεντρικο πρωταγωνιστη την ντοματα . Τα τελευταια χρονια συναρπαζει με τις γαστρονομικες του επιδοσεις στο ΝΤΟΜΑΤΑ στο SANI και στο COOK στο COSTA NAVARINO ." Μπορει να ειχα πολλους ανθρωπους για πρωτυπα αλλα ζηλευα τις γιαγιαδες των νησιων " ( απλα  τεραστιος)


Ο καθενας με τον δικο του δρομο , με την δικη του επανασταση , αποτελεσαν τον θεμελιωδη λιθο της Ελληνικης γαστρονομιας διδασκωντας και ανοιγωντας δρομους στους επομενους    (   ειναι  ολοι τους over 50 δεν θα μπορουσε να ναι διαφορετικα...) 

ΥΓ... Ισως να τους λατρευω λιγο παραπανω γιατι ειναι δικη μου γενια και καταλαβαινω καλυτερα απο καποιους νεοτερους τις δυσκολιες που υπηρχαν παλιοτερα για μαθηση για ανατροπες και την σημαντικοτατη προσπαθεια που κατεβαλαν αυτοι οι ανθρωποι για να φτασουν εκει που εφτασαν


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις