ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 Το Παρισι ειναι η πολη του φωτος ,του ερωτα, της μοδας και της γαστρονομιας . Τα συμβολα του ο πυργος του Αιφελ , το Λουβρο , η Μονμαρτη, η Βαστιλη , η Νοτρ Νταμ ( Παναγια των Παρισιων)  το Μουλεν Ρουζ στεκουν εκει αγερωχα θυμιζωντας την ιστορια εκατονταδων χρονων και καλωντας εκατομυρια τουριστες να τα επισκεφθουν καθε χρονο 

Η γαλλικη κουζινα ειναι ισως η πιο γνωστη κουζινα στον κοσμο ,οι Γαλλοι δημιουργοι ειναι στις λιστες των top σεφ του πλανητη . Στην Γαλλικη γαστρονομια θα βρεις τεχνικες και δημιουργειες, ευφανταστα και γευστικα πιατα ,ονειρεμενες συνταγες .Τα βραβεια και τα αστερια michelin πηγαινοερχοντε κατα δεκαδες δειχνωντας το level των Γαλλων δημιουργων 

Στο Παρισι λοιπον στην πιο δυσκολη και απαιτητικη γαστρονομικη αγορα πεντε (5) Ελληνες σεφ κανουν θραυση και διαπρεπουν ,αποδεικνιωντας ποσο ψηλα βρισκομαστε στον γαστρονομικο χαρτη .Σημερα σε συνεχεια της προηγουμενης αναρτησης μου θα αναφερθω σε πεντε εστιατορια Ελληνων σεφ στο Παρισι που εχουν βαση τις Ελληνικες συνταγες και κανουν τους Γαλλους και τους λοιπους επισκεπτες να παραμιλουν ! 


1) LES MAVROMMATES σεφ Ανδρεας Μαυροματης 







Ποσοι Ελληνες γνωριζουμε τον Ελληνοκυπριο σεφ Ανδρεα Μαυρομματη και τα αδερφια του ,που ειναι οι ιδιοκτητες του εστιατοριου με αστερι michelin " les mavrommates" και ταιζουν ελληνικα πιατα       ( μουσακα, αρνακι φρικασε, ραβιολια με κροκκο Κοζανης με γεμιση τυπου σπανακοπιτας κ.α ) τους Σαρκοζι, Ολαντ, Μακρον,Καρλα Μπρουνι, Ζαν Πολ Γκοτιε και φυσικα τους Ελληνες ,  Αλιαγα , Χωραφα , Γαβρα , Τσιτσιπα κ.α . Ενα εστιατοριο με ζωη και ιστορια  απο το 1981 διαφημιση της Ελλαδας μας .Η μεγαλη γαλλικη εφημεριδα liberation εγραψε για τους αδερφους Μαυροματη "Μας εκαναν να ξεκολησουμε απο τους γαστρονομικους σοβινισμους και τους ασκοπους εγωισμους που συχνα διακατεχομαστε"    

Διεύθυνση42 Rue Daubenton, 75005 Paris  Τηλέφωνο+33 1 43 31 17 17



2) du palais royale σεφ Φιλιππος Χρονοπουλος





Σε ενα κτηριο του 1600 που χτιστηκε απο τον Ρισελιε και εκει περασε τα παιδικα του χρονια ο Λουδοβικος ο 14ος βρισκεται το du palais royale . Ενα εστιατοριο πολυ υψηλων προδιαγραφων και επιδοσεων που εχει executive chef  εναν Ελληνα τον Φιλιππο Χρονοπουλο, ο οποιος αφου το ανελαβε το απογειωσε στον 7ο ουρανο κερδιζωντας αστερι michelin . Ο νεοτατος Ελληνας σεφ ( σημερα ειναι 32 χρονων ) που υπηρξε μαθητης του Joel Robuchon..... παρα τις αντιρησεις του παππου του μαγειρα και ιδιοκτητη του εστιατοριου Χρυσομαλλης στην Κερκυρα που δεν ηθελε να ασχοληθει ο εγγονος με τη μαγειρικη γιατι την θεωρουσε σκλαβια.... δημιουργει πιατα συνδιαζωντας τις γαλλικες τεχνικες εμπνευσμενος απο Ελλαδα . Τα εξαιρετικα δημιουργηματα του herbes lactees ( ταρτα με μορχελες και μους σπανακοπιτας ) και χταποδι pouple au piment fume .Επισης χρησιμοποιει ελληνικες υλες οπως κρητικο κριταμο,ταχινι, ελια και ελαιολαδο,ριγανι, γιαουρτι και μαστιχα ....Δηλωνει " Στην Ελλαδα ειμαστε πολυ πιο τιμιοι στην τιμη και στην ποιοτητα απο οτι στην Γαλλια και συνολικα στην Αθηνα τρως καλυτερα απο οτι στο Παρισι"                                                                                                          Σε ευχαριστουμε Φιλιππε για την αξια και την προβολη που δινεις στην πατριδα μας 

Διεύθυνση110 Galerie de Valois, 75001 Paris, Γαλλία      Τηλέφωνο+33 1 40 20 00 27


3) EVI  EVANE   σεφ Ντινα Νικολαου 






Το καλυτερο εστιατοριο ξενης κουζινας στο Παρισι (βραβειο PUDLO PARIS) . Αυτο τα λεει ολα για το συγκεκριμενο εστιατοριο και την σεφ (και συνιδιοκτητρια μαζι με την αδερφη της)   Ντινα Νικολαου . Απο το 2006 ταιζει τους Γαλλους.... Ελληνικα . Πιατα οπως αρνι στιφαδο , ταραμας ,σουτζουκακια , ντολμαδακια κ.α εχουν την τιμητικη τους σε καθημερινη βαση ,ξετρελλενωντας τους θαμωνες που τους κανουν να φωναζουν " Ζητω η Ελλας" . Ο Podlowski το χαρκτηρισε Ελληνικη γαστρονομικη πρεσβεια Εμεις οφειλουμε και δω ενα ταπεινο ευχαριστω στην Ντινα Νικολαου αυτη την υπεροχη Ελληνιδα μαγειρισα πρεσβειρα της Ελληνικης κουζινας 

Διεύθυνση10 Rue Guisarde, 75006 Paris, Γαλλία      Τηλέφωνο+33 1 43 54 97 86


4) VICTORIA-PARIS σεφ Γιαννης Κιορογλου 






Ενα εστιατοριο σε ενα απο τα ωραιοτερα αρχοντικα του Παρισιου στην Αψιδα του Θριαμβου ( φοβερη θεα) με εξαιρετικη funky μεσογειακη κουζινα . Ο περιστεριωτης σεφ Γιαννης Κιορογλου παιζει με τα αρωματικα βοτανα και τις μαριναδες δημιουργωντας αριστουργηματα (πολλα απο αυτα Κυκλαδιτικης εμπνευσης) . Ενας σεφ που αφου σπουδασε στο ΙΕΚ le mont ξεκινησε ενα ταξιδι γνωσης ( με τη μεθοδο stage) σε τριαστερα και δυαστερα εστιατορια της Ισπανιας ,των Βρυξελλων και της Βιεννης     ( στον επισης Ελληνα Κωνσταντινο Φιλιππου). Ο 40αρης Ελληνας σεφ που στους πελατες του συγκαταλεγονται ο πριγκηπας Αλβερτος του Μονακο ,ο Στηβεν Σπιλμπεργκ ,ο Ρομαν Αμπραμοβιτς ,   η Ριανα κ.α μας κανει ολους περηφανους 

Διεύθυνση12 Rue de Presbourg, 75016 Paris, Γαλλία   Τηλέφωνο+33 1 44 17 97 72


5) ΕΤΣΙ σεφ Μικαελα Λιαρουτσου





Στην Μονμαρτη των περιπλανωμενων ζωγραφων , της κουλτουρας και της τεχνης υπαρχει το εστιατοριο ETSI με fusion ελληνικη κουζινα και φινες γευσεις ,που βραβευεται συνεχως με το βραβειο Bib Gourmant της michelin . Η σεφ του εστιατοριου Μικαελα Λιαρουτσου ενα κοριτσι γεννημενο στο Λονδινο και μεγαλωμενο στην Ελλαδα δημιουργει εμπνευσμενη απο τις Κυκλαδες (Σιφνο ,Σεριφο ) πιατα εργα τεχνης οπως σπανακι και φετα , αμπελοφυλλα γεμισμενα με καραβιδα ,σπαραγγια και λουκανικο κ.α και εξιταρει τους ουρανισκους των θαμωνων .

Διεύθυνση23 Rue Eugène Carrière, 75018 Paris        Τηλέφωνο+33 1 71 50 00 80  

τελειωνωντας αυτη την αναρτηση θα μνημονευσω το αρθρο της le figaro που μιλαει για " αποβαση των Ελληνων Αργοναυτων της γαστρονομιας στο Παρισι " . Εμεις απο αυτο το ταπεινο blog μπορουμε να εκφρασουμε ΑΠΛΑ  μονο θαυμασμο και ευχαριστιες στους Ελληνες Αργοναυτες της Πολης του Φωτος 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις