MASTERCHEF

 Αυριο εχει πρεμιερα το masterchef ,ενα τηλεπαιχνιδι που εμαθε στο ελληνικο κοινο πολλα πραγματα γυρω απο την γαστρονομια , λεξεις οπως τουιλ ,κραμπλ , πικλα κ.α εγιναν γνωστες και μαλιστα μεσω εικονας σε ολους τους Ελληνες . Σημερα θα αναφερθουμε εξ αφορμης αυτου του παιχνιδιου στα προσωπα που εκαναν γνωστα μεσω αρχικα των βιβλιων και στη συνεχεια μεσω του τυπου και της τηλεορασης τα μυστικα της γαστρονομιας στο ελληνικο κοινο .





Ξεκινημα φυσικα με ποιον αλλο με τον αειμνηστο ΝΙΚΟ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ ενα προσωπο που ειναι συνηφασμενο με την μαγειρικη και ταυτοσημο με την συνταγη .Τα βιβλια του οποιου διαβαστηκαν απο χιλιαδες ελληνιδες νοικοκυρες και μαγειρες . Τους εμαθε τις μπεσαμελ ,το πιροσκι ,την μπουγιαμπεσα κ.α . Ενας πρωτοπορος και φαρος της γαστρονομιας που γεννηθηκε στη Σιφνο το 1878 και αφου σπουδασε και περιγηθηκε την Ευρωπη εγινε συνωνυμο των οδηγων μαγειρικης . Εφυγε απο τη ζωη το 1958 αφηνωντας πισω του ενα τεραστιο εργο και μια βαρια κληρονομια. 





Παμε στους πρωτοπορους της Ελληνικης τηλεοπτικης μαγειρικης που για μενα ειναι δυο προσωπα          1) ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ γεννημενη το 1933 στο Βολο . Σπουδασε χημικος στο Αριστοτελειο Πανεπηστημιο ,συνεχισε τις σπουδες στην Αμερικη (συγχρονη μαγειρικη τεχνη ). Συγγραφεας περισσοτερων απο 20 βιβλιων για μαγειρκες και συνταγες .Παρουσιαστρια μαγειρικης στα καναλια της Ελληνικης τηλεορασης απο το 1990 και   2) ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ γεν 1949 στην Αθηνα . Οικονομολογος ,μαγειρας και παρουσιαστης ( απο το 1998) .    Συγγραφεας περισσοτερων απο 15 βιβλιων με σχετικο αντικειμενο . Οι δυο προαναφερομενοι εβαλαν μεσω της τηλεορασης την μαγειρικη και την γαστρονομια στα ελληνικη σπιτια .


Παμε και στα του masterchef . Ποιοι ειναι μαγειρικα οι κεντρικοι πρωταγωνιστες  ???  Ειναι τρεις εξαιρετικοι σεφ που γραφει ο καθενας την δικη του ιστορια στην ελληνικη γαστρονομια .   Ο καθενας εχει τα δικα του χαρακτηριστικα , τον δικο του τροπο που προσεγγιζει την κουζινα 


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 

Ο θειος Λεωνιδας οπως αυτοαποκαλειτε γεννηθηκε το 1982 . μαγειρας ,επιχειρηματιας μαθητης του Γιαννη Λουκακου στο Semiramis και στη συνεχεια του Gordon Ramsey στο Λονδινο ,δουλεψε με τον Jerom Seres και μεσα σε 6 μηνες πηραν μαζι το αστερι Michelin . Στην συνεχεια βρεθηκε στο Mugaritz  στην χωρα των Βασκων (εξαιρετικα elite εστιατοριο το εχω επισκεφθει) . Σημερα ειναι executive chef  στο feed ελ urban gastronomy και πραγματικα απογειωνει τις γευσεις ( Εχω φαει στο συγκεκριμενο μαγαζι και εκστασιαστηκα ,υπαρχει στο blog και η σχετικη αναρτηση). Ειναι μαγειρικα ο τυπος μου ,ειναι ευφανταστος, λατρευει αυτο που κανει σε σημειο να παει οδικως στη Δανια να φαει στο NOMA  ( το καλυτερο εστιατοριο του πλανητη). Aγαπημενα μου πιατα του θειου Λεω ....πανσετα με γλυκοπατατα και τηγανητο κρεμμυδι και τζατζικι αβοκαντο 


ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ 

Ο ελληνοιαπωνας σεφ γεννημενος το 1983 ,εκανε την δικη του επανασταση αφηνωντας την τραπεζα ( αποφοιτος της Παντειου ) για χαρη της μαγειρικης θητευωντας στον μεγαλο Χριστοφορο Πεσκια . Στη συνεχεια θητευσε στην Δανια διπλα στους Rasmus Kofoed και Torsten Vilgaard και επειτα στο Ledbury του Λονδινου διπλα στον τεραστιο Brett Graham . Σημερα ηγειτε της κουζινας του NOLAN ( το εχω επισκεφθει και απολαυσα εξαιρετικα πιατα υπαρχει και για αυτο σχετικη αναρτηση στο blog ) . Επισης εδω και ενα χρονο εχει το δικο του εστιατοριο " ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ" ( λογω πανδημιας δεν εχω προλαβει να το επισκεφθω). Ειναι πειθαρχημενος ,λατρης της καθαριοτητας ,τεραστιος υπερασπιστης της άριστης πρωτης υλης ( δικος μου εισαι ) και δημιουργικος . Αγαπημενα μου πιατα καμμενα λαχανα και κουνουπιδια  και μαγουλα με ατμοψωμα 



ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 

Γεννηθηκε το 1974 στην Αθηνα απο οικογενεια Κωνσταντινουπολιτων .Σπουδασε μαγειρικη στη Θεσσαλονικη και στην Ιταλια ,ειναι κατοχος bachelor στο restaurant managment ,δουλεψε σε εστιατορια στο Μιλανο και στην Σαρδηνια . Ηταν για πολλα χρονια ο σεφ της βασιλικης πρεσβειας της Δανιας στην Αθηνα και private chef του Πριγκηπα Αλβερτου του Μονακου ... Σημερα εχει το ιταλικο εστιατοριο OVIO στο κεντρο της Αθηνας ( που λογω πανδημιας  δεν μπορεσα να το επισκεφθω...Πανο συγγνωμη ) . Οταν μαγειρευεις για πρεσβεις και για πριγκηπες ,τι σχολιο μπορω να κανω εγω ? οταν ενας σεφ μπορει να παντρεψει (γιατι ειναι αριστος γνωστης ) την ιταλικη με την πολιτικη κουζινα τοτε μιλαμε για τον Πανο Ιωαννιδη .

Σαν επιλογο αυτης της αναρητησης θα σας δωσω τον ορισμο της γευσης οπως τον αποτυπωνει στην προσωπικη του σελιδα ο Πανος Ιωαννιδης και με εκφραζει απολυτα ( 200%)

  Η γεύση δεν είναι μονοδιάστατη αίσθηση. Είναι ένας ολόκληρος μαγ(ειρ)ικός κόσμος. Ένας κόσμος που γεννιέται από τις αναμνήσεις μας, εξελίσσεται με τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας, ξεχωρίζει με τη φαντασία μας και διακρίνεται από τις επιλογές μας. Ένας κόσμος που προσφέρει και παθιάζει. Και στο τέλος αναγνωρίζεται μέσα από ένα ζωηρό βλέμμα κι ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης. Αυτός είναι ο κόσμος μας. Ο κόσμος της γεύσης.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις