Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

 Οταν ακουω τη λεξη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ στο μυαλο μου εχω μια τεραστια εκταση γης απο την Σμυρνη μεχρι τον Ποντο ( Τραπεζουντα) και απο την Κωντανστινουπολη μεχρι την Καπαδοκια (Καισαρεια). Μια περιοχη που στο περασμα των αιωνων εσφιζε απο Ελληνικο στοιχειο , το οποιο αναλογα των γεωπολιτικων συνθηκων που επικρατουσαν μετακινηθηκε στην μητερα Ελλαδα(π.χ 1922). Δεν ειμαι γεωπολιτικος αναλυτης για να μιλησω για περισσοτερα στοιχεια ( ενας απλος λατρης του καλου φαγητου ειμαι)


Η γαστρονομια της Μικρας Ασιας περιλαμβανει τις κατωθι κουζινες  πολιτικη, σμυρνεικη, ποντιακη, αρμενικη και αυτη της καπαδοκιας . Κουζινες που σε μεγαλο βαθμο επηρεασαν την Ελληνικη γαστρονομια .Οι προσφυγες (Ποντιοι,Σμυρνιοι, Καπαδοκες κ.α) ερχομενοι στην Ελλαδα (με πονους ,βασανα και ζωντας κακουχιες ) εφεραν μαζι τους ,πολιτισμο,αναμνησεις,ηθη και εθιμα και πανω απο ολα γαστρονομικη κουλτουρα που επηρεασε σημαντικα την Ελληνικη γαστρονομια .



Σημερα ειναι ενα παντρεμα γευσεων και αρωματων που με εκαναν να λατρεψω την γαστρονομια . Αυτες οι ανατολιτικες γευσεις (δεν ξερω αν ειναι σωστη η λαθος αυτη η ορολογια) ειναι αγαπη , ειναι ερωτας, ειναι παθος .... Ειναι γευσεις που δημιουργηθηκαν απο εμπειρες μαγειρισες με φαντασια που λατρευαν αυτο που εκαναν , το εκαναν με παθος και χαρα ,χωρις αυριο, βαζωντας πολυ αγαπη . Για ολους αυτους τους λογους θεωρω τις ανατολιτικες γευσεις ,πανω απο ιταλικες,γαλικες, ασιατικες (κινεζικες κ.α) .Αυτο βεβαια ειναι υποκειμενικο ,ομως το γεγονος οτι η καλη Ελληνικη κουζινα  ( που περιλαμβανει πανω απο 50% αυτες τις γευσεις) ειναι αποδεχτη και αγαπητη σε ολα τα σημεια του πλανητη ενισχυει αυτη μου την αποψη . Μπορω να ανφερω χιλιαδες πιατα ,συνταγες και τεχνικες ,νομιζω ομως οτι απο ολα αυτα πλημυριζει το διαδικτυο και η βιβλιογραφια .



Σημερα εδω ,θα αναφερθω στις νοοτροπιες και στον τροπο που αντιμετωπιζαν αυτοι οι ανθρωποι το φαγητο  π.χ οι Ποντιοι θεωρουσαν το ψωμι ιερη τροφη και το φιλουσαν με ευλαβια πριν το γευθουν .Δουλευαν με τεραστια επιτυχια το ζυμαρι ,ειχαν ψωμια προζυματα,επταζυμα κ.α πραγματικα δημιουργουσαν αριστουργηματα ( πισια η ποντιακη κρεπα ) . Οι Σμυρνιοι ειχαν το ορεκτικο πριν το φαγητο σε καθημερινη ιεροτελεστεια εξ ου και τα παρα πολλα μεζεδακια (τζατζικι, λακερδα ,τσιρος κ.α) .Η πολιτικη κουζινα που ηταν ενωμενη αδερφικα με την σμυρνεικη ,εχει ως πρωταγωνιστη το οικογενειακο τραπεζι και ως quest stars τα μπαχαρια μια και εχουν επηρεαστει απο την οθωμανικη κουζινα ..Η μελιτζανα παιζει πρωταγωνιστικο ρολο ( π.χ χιουνκιαρ μπεγιεντι , ιμαμ μπαιλντι, μουσακάς κ.α ). Οι Αρμενιοι ειχαν ως πρωταγωνιστες τους ντολμαδες ( αμπελοφυλλα) και τα σουτζουκια ,παστουρμαδες κ.α .Οι Καπαδοκες δεν ειχαν πρωταγωνιστη το ψαρι ( απολυτα φυσιολογικο ) αλλα το κρεας τις σαλτσες και φυσικα με quest star το μαντι ( καπαδοκικο ραβιολι) 



Ολο αυτο το αποσταγμα γευσεων εισηλθε και εγκατασταθηκε εκκοφαντικα στην Ελληνικη γαστρονομια αλλαξε την διαδικασια των οικογενειακων φαγητων και την νοοτροπια γυρω απο το φαγητο της μητερας Ελλαδας , Σημερα το γιουβετσι, τα σουτζουκακια , το αρνακι φρικασε , το τας κεμπαπ κ.α απο τελουν κομματια της Ελληνικης κουζινας .

Ως επιλογο θα πω οτι οι Ελληνες (ποντιοι,σμυρνιοι,καπαδοκες κ.α ) ΑΝΤΑΜΩΣΑΝ τους Ελληνες (ντοπιους) και δημιουργησαν την μαγευτικη Ελληνικη κουζινα . Ενα διαδοχικο συνεχες παντρεμα ετων που μας εχει καταξιωσει ως μια παγκοσμια γευστικη δυναμη !!!!


ΥΓ. οι φωτο παρθηκαν απο το διαδικτυο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις