ΕΠΕΤΕΙΟΣ (50 η αναρτηση) - ΩΔΗ ΣΤΟΝ KLAUS FEUERBACH
Σημερα αισιως φθανω στην 50η αναρτηση σ αυτο το ταπεινο blog (εχουμε περασει τις 5000 προβολες σελιδας κατι που ειλικρινα δεν περιμενα) .Η 50η αναρτηση θα ηθελα να εχει επετειακο χαρακτηρα και να ναι μια προσωπικη αναδρομη στο χρονο (για τα πριν το 2010) .Η ελλειψη φωτογραφικου υλικου με αναγκασε να ανατρεξω στο διαδικτυο και να βρω καποιες ενδεικτικες φωτο .....
Οταν ημουνα μικρος στο ακουσμα θα παμε εξω για φαγητο με επιανε τρελλα ( η χαρα μου ηταν απεριγραπτη) . Πηγαιναμε εκεινα τα χρονια σε διαφορες ταβερνες της πολης και εγω ορμουσα με βουλιμια στα πιατα γεμιζωντας το στομα μου ...χωρις αυριο . Θυμαμαι την ΚΟΝΤΕΣΑ (εκει στην οδο Κωνσταντινουπολεως) ,την πρωτη μου πιτσα στου Λελου (PIZZA-VALENCIA ) στη Σοφουλη ,το πρωτο μου προφιτερολ στο ηρωικο SAN REMO (στο Φωτη) πλαι στο Σινεμα-Αλκυονις στη νεα παραλια Απο τοτε λοιπον στο DNA μου ηταν η λαχταρα για την γευση ( ακατεργαστο συναισθημα τοτε...που το βιωνα με την γλωσσα ,με το στομα ,με την μυτη, χωρις σκεψη ...μονο ενστικτο)
Τα χρονια περασαν και εγω με την συνοδοιπορο της ζωης μου ,αρχισαμε να ψαχνουμε την γευση ,το εκλεκτο ,το φινο ,το ομορφο περιβαλλον ,τα πρωτοτυπα πιατα ...μια αναζητηση που διαρκει χρονια Πανω απο ολα με σεβασμο και ταπεινοτητα και εχωντας την δυσκολη σκεψη να γυριζει στο μυαλο παντα οτι πολλοι ανθρωποι στον πλανητη δεν εχουν ουτε τα βασικα .
Ετσι στην Θεσσαλονικη (αρχικα) περασαμε απο οτι νεο και επικαιρο (αλλα και μη ) υπηρχε κατα καιρους Απο τον ΚΡΙΚΕΛΑ που εβρισκες απο κυνηγι και πολιτικες γευσεις μεχρι παραδοσιακη φασολαδα εως το GALLERY ενα ουγγαρεζικο εστιατοριο στη Σοφουλη με βιολια που πρωτοεφερε το στρογγανωφ και τα γκουλας .Καναμε για καιρο στεκι μας τον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ στη Μητροπολεως 98 (στον 1ο οροφο) ενα σικατο και πολυ υψηλων προδιαγραφων για την εποχη εστιατοριο-bistro με δημιουργικα πιατα ( δεν ξεχνω την περιτεχνη σκαλα που ανεβαινες για να βιωσεις ...την μυσταγωγια ) Πηγαμε στην Ρεμβη ,στο ΤΕΤΣ-ΧΑΟΥΖ στην Κρηνη ,στο ΧΑΜΟΔΡΑΚΑ,στο ΜΑΙΜΙ , στην ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ ,στο ΤΣΙΝΑΡΙ (ενα μαγαζι που ειμαι συναισθηματικα δεμενος) , συνεχισαμε στο ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ ,στου ΡΟΓΚΟΤΗ στα ΝΗΣΙΑ (πολλες φορες) εκει στην Προξενου Κορομηλα,στο IL-FORNO στη Δελφων , στο ΜΑΥΡΙΔΗ στη Χαριλαου ,στο ΣΑΛΙΑΡΗ στη Θερμη και βεβαια το φοβερο και τρομερο CLOCHARD (διαχρονικη αξια μεχρι σημερα) . Στη συνεχεια κατεβηκαμε στην Αθηνα ,στον ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ στο Μοναστηρακι ,στον Ιστιοπλοικο στον Πειραια, στο ΚΟΝΑ-ΚΑΙ και σε αλλα μαγαζια της εποχης
Δοκιμαζαμε νεες γευσεις ,πρωτοτυπα αλλα και κλασικα πιατα ,χωρις στο μυαλο να υπαρχει γευσιγνωστικη τακτικη ,απλα το απολαμβαναμε και χαιρομασταν για αυτο ...απλα γιατι μας αρεσε
Τοτε λοιπον επισκεφθηκαμε για μια και μοναδικη φορε το PAJAZZO (στα Γερμανκα σημαινει παλιατσος ) στο Παγκρατι ,ενα εστιατοριο που μας αφησε αφωνους με τα επαναστατικα για την εποχη πιατα που δημιουργουσε ο Γερμανος σεφ Κlaus Feuerbach .Το περιφημο ελαφι με σαλτσα σοκολατας και αχλαδι ( πιατο που προκαλουσε ανατροπες εκεινη την εποχη ) ,το κουνελι με αγκιναρα και τις φακες σερβιρισμενες σε ενα μπωλακι (σαν φλυτζανι του καφε). Μια κουζινα απελευθερωμενη ανατρεπτικη ευφανταστη που το 1997 εφερε το πρωτο αστερι michelin στην Ελλαδα (εμεις εκεινη την εποχη δεν ξεραμε τι ειναι αυτο!!!!). Πληροφορηθηκα οτι το συγκεκριμενο μαγαζι εκλεισε το 2013 .
Στην συνεχεια αυτο του ταξιδιου αφου ενηλικιωθηκαμε γαστρονομικα (αν και νοιωθουμε ακομα εφηβοι και εχουμε πολλα να μαθουμε) βγηκαμε και εκτος συνορων ψαχνωντας και απολαμβανωντας γευσεις .Ευχομαι αυτο το ταξιδι μας να συνεχιστει για πολλα ακομα χρονια
Η σημερινη μου αναρτηση εκτος απο τον επετειακο χαρακτηρα της ειναι και μια ωδη στον καλλιτεχνη που ζωγραφιζε πρωτοπορες γευσεις στον KLAUS FEUERBACH τον μεγαλο εκλιπωντα απο τον χωρο της γαστρονομιας ( οπως πολυ ωραια τον χαρακτηριζει η κυρια ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΠΑ στο blog της ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ- ΓΕΥΣΕΙΣ )
ελαφι με σαλτσα σοκολατας και αχλαδι
στρογγανωφ
τσιναρι
ιστορικη φωτο απο τα νησια














Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου