ΣΠΟΝΔΗ
Το αστερι michelin για ενα εστιατοριο ειναι ενας παγκοσμιος τιτλος στην γαστρονομια και μια τεραστια αναγνωριση , το να βρισκεσαι στον καταλογο michelin ειναι σαν να μετεχεις στο champions leaque στο ποδοσφαιρο η στο NBA στο μπασκετ . Στην Ελλαδα αστερια michelin εχουν τεσσερα (4) εστιατορια η ΣΠΟΝΔΗ , η HYTRA , το BOTRINIS και το ΒΑΡΟΥΛΚΟ . Για τον Λευτερη Λαζαρου (Βαρουλκο) και τον Εκτωρα Μποτρινι και το ρολο τους στην Ελληνικη γαστρονομια εχω αναφερθει σε προηγουμενες αναρτησεις .
Σημερα θα αναφερθω στο πρωτο και μοναδικο εστιατοριο με δυο (2) αστερια michelin στην Ελλαδα την ΣΠΟΝΔΗ . Για το ετερο εστιατοριο τη HYTRA (1 αστερι) θα αναφερθω σε επομενες αναρτησεις .
Τι συνδεει ομως αυτα τα δυο (2) εστιατορια ( ΣΠΟΝΔΗ και HYTRA ) ?? Ενα προσωπο ο ιδιοκτητης τους Αποστολος Τραστελης . Μια τεραστια γαστρονομικη προσωπικοτητα στην Ελλαδα , ενας τυπος που ακολουθει πιστα το μοναχικο δρομο προς το ΤΕΛΕΙΟ . Ενας ανθρωπος ( ΔΕΝ τον γνωριζω προσωπικα ) ουτε μετριοφρονων ουτε αλλαζονας που θυσιασε χρονο , χρημα .... ολη του τη ζωη θα ελεγα στο ονομα της γαστρονομιας . Η επιβραβευση του δεν ειναι τα δυο αστερια της ΣΠΟΝΔΗΣ και το ενα της HYTRA ειναι ο διαρκης αγωνας αυτου και των συνεργατων του , για το ΤΕΛΕΙΟ . Η αρμονια και η αισθητικη σε ενα εργο τεχνης με πολυπλοκους συνδιασμους τεχνικων που κανουν το συνθετο ΤΕΛΕΙΟ . - Ε ναι λοιπον Αποστολε αγγιξες το ΤΕΛΕΙΟ
ΣΠΟΝΔΗ σεφ ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΝΤΟΣ ( η ηρεμη δυναμη της Ελληνικης γαστρονομιας )
Ο ναος της υψηλης γαστρονομιας στην Ελλαδα με μια διεθνη δημιουργικη κουζινα . Ενα εστιατοριο στο Παγκρατι, ενας γαστρονομικος θυσαυρος ( ο κηπος του οποιου ειναι ενα απο τα γοητευτικοτερα σημεια της Αθηνας ) το οποιο διδασκει μαθηματα επαγγελματισμου στην υποδοχη , στο σερβις, στην συμπεριφορα , στην παρουσιαση των πιατων , στις γευσεις . Νομιζω οτι στην ΣΠΟΝΔΗ δεν πρεπει ο επισκεπτης να παει με παρεα αλλα ΜΟΝΟΣ του , δεν χρειαζοντε κουβεντες ,χρειαζεται απολυτη συγκεντρωση για να απολαυσεις την καθε γευση , την καθε λεπτομερεια , την καθε γαστρονομικη στιγμη .
Χριστοψαρο ψημενο στο αλατι με ζωμο μυρωδικων , μους απο σφυριδα με ζωμο απο κρεμμυδια και οξαλιδα , χτενια με λαχανικα εποχης χυμο απο αγουροσταφυλλο και πικλες μαραθου , τυρι με κοκκινο κρεμμυδι και κραμπλ καρυδι , βιολογικο κοτοπουλο με μορχελες μανιταρια γεμιστα με φουαγκρα και ταρτα βουτυρου , μους τριανταφυλλο με ζελε φραουλας και αλλα γαστρονομικα αριστουργηματα
Εκτος απο τα 2 αστερια michelin τα υπολοιπα βραβεια ειναι παρα πολλα , χρυσοι σκουφοι , grandes tables de monde , relais gourmand απο την αλυσιδα relais & chateaux
Tελειωνω λεγοντας οτι για να γραψεις για την ΣΠΟΝΔΗ δεν σου φτανει μια επισκεψη και ενα γευμα θελει να ερευνησεις, να ψηλαφισεις τις λεπτομερειες να απολαυσεις την διαδικασια ξανα και ξανα και νοιωθω πολυ μικρη την ταπεινοτητα μου να κρινει την ΣΠΟΝΔΗ . παρ ολα αυτα νοιωθω πολυ περηφανος σαν Ελληνας που εχουμε στην πατριδα μας τετοια εστιατορια ....
Διεύθυνση: Πύρρωνος 5, Αθήνα 116 36 Τηλέφωνο: 21 0756 4021
*ολες οι φωτο ειναι απο το διαδικτυο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου